Hoe zorg ik voor mijn shirt?

Vanaf nu ben je (hopelijk een trotse) eigenaar van een stukje kunst dat Achilles and the Tortoise en Club Kakatua met de uiterste zorg en liefde voor jullie heeft ontwikkeld.

Op deze pagina lees jij hoe je zo lang mogelijk van dit nieuwe shirt kan genieten, waar het van gemaakt is, en waarom duurzaamheid in de kledingindustrie belangrijk is.

Bedankt voor je support! Love team Achilles and the Tortoise & Club Kakatua

Goed voor de planeet, en goed voor jou.

Hergebruik en recycling is een van de meest effectieve manieren om de duurzaamheid van mode te vergroten. Dit T-shirt bestaat uit 50% gerecycled katoen, 31% GOTS gecertificeerd organisch katoen en 19% Lyocell. Dit laatste wordt gemaakt door gemalen zeewier te mengen met Lyocell, een vezel die is afgeleid van houtpulp. Het deel zeewier voegt unieke eigenschappen toe aan het shirt, die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf: het zeewier is rijk aan stoffen (zoals vitamines, sporenelementen, aminozuren en mineralen) die de celregeneratie helpen activeren, wat op zijn beurt huidziekten kan verlichten, ontstekingen en jeuk verminderen. Het hoge gehalte aan antioxidanten beschermt de huid tegen schadelijke vrije radicalen die onze huidcellen beschadigen.

Wat er gebruikt is (en wat niet).

Helaas is het (nog) niet mogelijk om T-shirts te maken die bestaan uit 100% gerecycled materiaal. Op dit moment kan de benodigde sterkte dan niet worden gegarandeerd. Door de combinatie gerecycled katoen, zeewier en organisch katoen hebben we desondanks één van de meest milieuvriendelijke T-shirts ontwikkeld van het moment en daar zijn we uiteraard trots op! Door (deels) afval om te zetten in een nieuw product hebben we het gebruik van primaire hulpbronnen met 50% vermindert. In vergelijking met een T-shirt gemaakt van conventioneel katoen is er bij de productie van dit CK X AATT T-shirt sprake van:

Een afname van het chemicaliën verbruik met 98,5%, en van de overige 1.5% alleen natuurlijke kleurstoffen.

Een besparing van water met 85%, waarvan het overige percentage opgevangen regenwater is.

Een besparing van energie met 83%, waarvan 70% van het overige percentage vanuit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

Nu ben jij aan de beurt!

Door gebruik te maken van zware, hoge kwaliteit stof is een basis gelegd voor een lange levensduur. Maar nu ben jij aan de beurt! Want wat veel mensen niet weten is dat 21% van de uitstoot van broeikasgassen in de mode afkomstig is van het gebruik van het product in de consumenten fase, waarbij 11% van de totale uitstoot van een kledingstuk afkomstig is van hoe het wordt gewassen. Door het wassen van kleding komen elk jaar een half miljoen ton microvezels in de oceanen, wat overeenkomt met meer dan 50 miljard plastic flessen.

Tijd voor Wodka! (a.k.a. de wasvoorschriften)

Wat kan jij doen? Minder wassen, op de juiste manier wassen en je kleding netjes opbergen zijn stuk voor stuk belangrijke handelingen waarmee je de levensduur van je T-shirt kunt verlengen. Niet geheel onbelangrijk, want het verlengen van de levensduur van kleding heeft een enorme positieve impact. Was daarom minder! Wodka sprayen is een uiterst effectieve manier om je kleding zweet en geurvrij te krijgen. 1/3e Wodka, aanvullen met water en sprayen maar! Als je toch wilt wassen, ga dan altijd voor handwas, met lauw water van maximaal 29 graden. Hiermee voorkom je dat je shirt krimpt. Ga ook voor natuurlijk drogen, dat is beter voor je kleren en voor het milieu! Ben je uiteindelijk uitgekeken, geef het shirt dan door, of lever het bij ons in tegen een 10% korting. Wij gebruiken het shirt om er weer nieuwe kleding van te maken.

Multimedia collage