Skip to content

De Club Kakatua Tee Story

Why

Het afgelopen jaar zijn Club Kakatua en Achilles and the Tortoise bezig geweest een shirt te realiseren dat een halve eeuw mee kan. Een halve eeuw?! Jep. 50 jaar. Op zich geen unicum, denk maar aan het iconische woodstock shirt (en daarmee bedoel ik dus niet de rip offs, maar the originals van 50 jaar oud) #slowfashion 

Als het toen al kon, shirts voor een leven maken, hoezo doen we het nu dan niet? Fucking fast fashion. Massa levert verdomde veel geld op voor de grote merken. Maar puntje bij paaltje is het niet goed voor ons, de planeet, de arbeiders en het is zelfs niet goed voor je portemonnee. Natuurlijk, twee shirtjes voor een tientje, maar hoeveel koop je er per jaar? Het is milieuvervuilende troep. En onze wegwerpcultuur accelereert de ellende alleen maar.

Hoe dan wel? Vooropgesteld: tweedehands is sowieso de beste optie. Natuurlijk blijft fashion ook bestaan. Alleen het móet anders. Zo simpel is het. Fast Fashion is nu eenmaal niet levensvatbaar op de lange termijn. En dus zijn we in de wereld van de vintage concert tees gedoken en zijn gaan ontwikkelen om zo second best op tweedehands te kunnen leveren. We leerden dat er vier belangrijke ingrediënten zijn die ervoor zorgen dat mensen voor altijd verliefd worden op vintage concert-T-shirts en dat deze generaties meegaan: 

  1. Limited editions 
  2. Tijdloos ontwerp 
  3. Zeer hoge kwaliteit 
  4. Een uniek verhaal

We hebben al deze ingrediënten omarmt and cooked something real special! Het resultaat is misschien wel het duurzaamste shirt ooit?!

 What

Los van de blend aan materiaal (50% gerecycled organisch katoen, 30% GOTS gecertificeerd organisch katoen en 20% Seacell™) is de kwaliteit een halve eeuw waardig. Seacell™ zijn vezels gemaakt van zeewier, met unieke eigenschappen die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf: het zeewier is rijk aan stoffen (zoals vitamines, sporenelementen, aminozuren en mineralen) die de celregeneratie helpen activeren, wat op zijn beurt huidziekten kan verlichten, ontstekingen en jeuk verminderen. Het hoge gehalte aan antioxidanten beschermt de huid tegen schadelijke vrije radicalen die onze huidcellen beschadigen.

Door (deels) afval om te zetten in een nieuw product hebben we het gebruik van primaire hulpbronnen met 50% vermindert. In vergelijking met een T-shirt gemaakt van conventioneel katoen is er bij de productie van dit Club Kakatua T-shirt sprake van:

  • 98,5% minder chemicaliën gebruik. De overige 1.5% alleen natuurlijke kleurstoffen.
  • 85%, waterbesparing, waarvan het overige percentage opgevangen regenwater is.
  • 83% energiebesparing, waarvan 70% van het overige percentage vanuit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

De helft van de winst gaat naar de projecten van Club Kakatua, hiermee kunnen zij weer een hele hoop impact realiseren. Nu is het aan de winkels om ook te laten zien dat zij liever duurzaam verkopen. Interesse gewekt? We zoeken vooruitstrevende denkers en doeners die willen helpen bewijzen dat het niet alleen anders moet, maar ook kán. Help jij dit verhaal te verspreiden door dit iconische t-shirt aan de man te brengen? We hebben het content pakket voor je socials en website voor je klaar staan!

 

Who

Achilles and the Tortoise

Achilles and the Tortoise is een slow fashion streetwear label uit Amsterdam, dat de wereld de eerlijke prijs van kleding laat zien. 

Club Kakatua

Club Kakatua is een NGO, opgezet door Dennis Storm en ontstaan vanuit de volgende filosofie: Een goed doel moet transparant zijn en kleur bekennen. Ze moet radicaler zijn dan de huidige generatie van beleidsbepalers, omdat wij weten dat het nu of nooit is. Een groene revolutie is het enige antwoord op de huidige crisis. Dweilen met de kraan dicht. Zodoende streeft Club Kakatua, in het geval van de kledingindustrie, niet naar het spekken van de clubkas middels Merchandising maar wil het net als AATT daadwerkelijk bewijzen dat het anders kan. 

 

 

Challenge the system with Achilles and the Tortoise.